Metalac se bolje nosio sa pritiskom

Nadao se Metalac barem bodu, ali je opstanak u prvoligaškom društvu obezbedio pobedom, sjajnim golom Abela u prvom poluvremenu za konačnih 1:0 protiv Loznice u subotu. Gosti su samim tim kolo pre kraja izgubili mogućnost da izbegnu ispadanje. Igrali su Lozničani solidno, ali s premalo konkretnih šansi i u grču, pa ih je jedno slabije dodavanje u zadnjim linijama, na koje je hitro reagovao Žakula, koštalo velikog uloga.

– Mnogo puta se desilo da budemo egal ili bolji od protivnika, a da baš ništa ne uzmemo, – rekao je trener Loznice, Aleksandar Janjić. – Mislim da je takva utakmica bila i protiv Metalca. Naravno, ne umanjujem nimalo njihovu pobedu. Domaćin nas je na svoj način savladao i to zasluženo. Donosili smo neke nerezonske odluke u bitnim trenucima, što je bilo pogubno. Jako teška utakmica na psihološkom planu, igrači obe ekipe bili su nervozni, naročito na početku; ali je Metalac bio malo rasterećeniji jer je mogao da računa na dva povoljna rezultata, dok je nama samo pobeda odgovarala.

Do kraja prvenstva ostalo je jedno kolo, kada će se Lozničani sa rivalom Zlatiborom, oprostiti od Prve lige, a na pitanje šta dalje, Janjić je kazao:

– Igrači sada moraju da se podignu i ostanu profesionalni. Nadam se da ćemo naučiti mnogo iz ovog poraza. Zašto se sve ovako izdešavalo, pitanje je za dublju analizu, koja će uslediti mirne glave, pošto odigramo i tu poslednju utakmicu. Žao mi je momaka, imamo ekipu koja zaslužuje da igra isti rang takmičenja. Zaslužuje to i Metalac, kao što sa ovakvim stadionom i organizacijom zaslužuje da igra i Superligu. Čestitam im što će i iduće sezone biti prvoligaši.

Šef stručnog štaba plavobelih, Vladica Petrović, posle povoljnog ishoda u odlučujućem meču sezone, rekao je:

– Na vreme smo dali gol, mislili smo da ćemo moći i više od toga, ali nam Loznica nije ostavljala prostora. Imali smo čak i sreće kod njihovih prilika. Vrlo je teško bilo održati visok tempo, kako u ovoj utakmici, tako i u celom drugom delu prvenstva, ali čestitam igračima na borbenosti i snalažljivosti, često su morali da menjaju zadatke. To je simptomatično kod nas već duže vreme, da ne možemo u kontinuitetu računati na sve one koji bi činili idealan tim Metalca. Najčešće povrede, ali i suspenzije, uvek deficit na nekoj od pozicija zbog toga, uticali su da smo uvek, a posebno u plejautu, morali da sklapamo tim ad-hok, od kola do kola. Nijednom nismo uspeli da spojimo makar dve utakmice sa istom postavom. Ipak, vezali smo sedam mečeva bez poraza kada je bilo najpotrebnije, tako da smo zasluženo dobili i to rasterećenje kolo pre kraja.

Metalac je početkom sezone najavljivao borbu za povratak u elitu, ali se ispostavilo da je i opstanak vredan slavlja, što, kako je Petrović dodao, mora da bude lekcija koja će se uzeti u obzir pri kreiranju plana za naredni period.

– Zaista mi je krivo što Loznica napušta ovaj rang takmičenja, znam kako bi nama bilo da smo sada na njihovom mestu, ali to je fudbal. Oni imaju tim za Prvu ligu, a i mi bismo voleli da igramo iduće sezone s njima na novom stadionu. Za nas je još rano da izlazimo s konkretnijim predviđanjima. Idemo Vršcu, sačekaćemo da vidimo i taj rezultat, pa nam svakako sledi detaljan presek sezone. Potom ćemo definisati šta i kako dalje, – poručio je tehniko Metalca.