Pioniri na kapiji Zapada

Tri kola pred kraj Zapadno-moravske lige, pioniri Metalca su na čelu tabele sa 28 bodova, što miriše na jedan od najzapaženijih plasmana neke Metalčeve pionirske selekcije u istoriji. Juče su savladali FAP iz Priboja sa ubedljivih 5:0 i time upisali devetu pobedu zaredom. U stopu ih prate vršnjaci užičke Slobode, ali, kako veruju u klubu, ako ne bude velikih iznenađenja u preostalim mečevima, mogu i do osvajanja lige. To im garantuje učešće u grupi od osam najboljih klubova Zapadne Srbije, a ukoliko i tu budu u vrhu, zajedno s najbolijma iz lige Beograd, Vojvodina i Srbija Istok, našli bi se na završnom turniru za šampiona države.

 

Ovaj put svakako nije jednostavan, ali nije bio jednostavan ni dosadašnji put cele generacije, pa su pokazali da mogu biti dominantni u odnosu na konkurenciju od 13 timova. Ključ je zajedništvo i pravilan rad u dužem kontinuitetu, podsećaju treneri.

– Ova grupa je mnogo radila da bi došla na takav nivo. Pre samo dve godine bili su četvrti u okružnoj ligi petlića, a danas su pioniri na čelu tabele. Za to vreme nije bilo nijednog pojačanja, sve su to isti dečaci i svi su iz Milanovca. Njihovo zajedničko fudbalsko sazrevanje traje i zahvaljujući tome su na nivou da se bore za prva dva mesta, koja im otvaraju vrata mnogo veće scene. U preostala tri kola igramo protiv Borca, Gaučosa i Slobode, ujedno i najvećim rivalima. Verujem da će poslednji meč, u Užicu, odlučiti gde ćemo tačno završiti, – rekao je Željko Glišović, koji s kolegom Markom Milićem vodi Metalčeve pionire.

Takva vrsta zajedništva, kroz najmlađe fudbalske korake do prvih ozbiljnih takmičarskih iskušenja, stvara i zanimljiva neraskidiva prijateljstva, koja školu, zeleni teren i sva druga zdrava interesovanja drže u fokusu baš u kritičnom periodu razvoja. Na glavnom terenu Metalčevog stadiona naišli smo na jednu takvu zanimljivu “četvroku”.

Bogdan Lukić, Vuk Manojlović, Pavle Petaković i Nikola Lazarević deo su pionirskog tima, koji inače čini ukupno dvadesetoro dečaka. Sva četvrorica su 2008. godište i u Metalcu su od prvog fudbalskog dana u selekcijama za najmlađe uzraste, pa do danas, skoro 8 godina bez prekida.

Odlični su osmaci, ali svoju Prvu osnovnu školu predstavljaju u jednom sasvim drugačijem sportu – stonom tenisu. Kao ekipne prvake opštine, sa Bogdanom kao najboljim u pojedinačnoj konkurenciji, čeka ih okružno finale u Čačku 27. novembra. I to nije sve. Bave se uporedo sudijskim poslom. U fudbalu, naravno. Lukić je već pomoćnik na seniorskom rangu opštinske lige, dok Nikola trenutno završava kurs za prvu sudijsku licencu.