Štoperski tandem za velike domete

Naći se u fokusu superligaške stručne javnosti sa samo 19 godina, i to kao uigran par na odgovornim pozicijama centralnih bekova u ekipi, koja u elitnom rangu takmičenja igra po mnogima najbolji fudbal u istoriji kluba, više je nego laskav uspeh Metalčevih štopera Aleksandra Vasiljevića i Ilije Milićevića.

Prvi je za milanovački A tim odigrao najviše minuta tokom protekle polusezone, drugom je vatreno krštenje u prvoj postavi seniorske selekcije odmah bila Linglong Superliga. Pa opet se odlično uklapaju na prvom bedemu Metalčeve odbrane, koja je dostojno odolevala i najboljima, Partizanu (1:1), Vojvodini (3:3), Zvezdi (0:1).

– I sa jakim ekipama smo uspevali da izalzimo na kraj. Čak smo u nekim momentima bili dominantniji. Ilija je u vrlo kratkom roku ispunio sve zadatke koje nosi superliga. Kod njega je kvalitet neosporan, vredan je momak i talentovan. Kod obojice je prostor za napredak veliki. Sve ovo je krenulo dobrim putem, i samo jakim zalaganjem sad može da se dođe do vrhunskog rezultata za nas. Samopouzdanje i kod njega i kod mene raste, ali to bi bilo nemoguće bez dobre igre i podrške svih drugih igrača, – kaže Aleksandar Vasiljević, desni centralni bek Metalca.

Međusobno poručuju da za sada ništa ne bi trebalo da menjaju, niti im, kako kažu, u igri onog drugog nešto nedostaje. Žele jedino da nastave sa dobrom praksom iz koje će doći još bolje razumevanje na terenu.

– Posle dobre pripreme i kvalitetnih treninga nije bilo razloga za veliku tremu ni u tim velikim utakmicama. Ja sam poverenje, koje su mi dali iz stručnog štaba, shvatio kao motiv da to maksimalno iskoristim bez obzira protiv koje ekipe igram, – dodaje Milićević, levi centralni bek Metalca. – To što sam imao iskusnijeg Vasiljevića pored sebe omogućilo mi je da slobodno pokažem šta znam. U takvoj situaciji godine ne predstavljaju merilo kvaliteta, nego se samo uzdate u to što znate da će vam saigrači davati vetar u leđa kao što vi to činite za njih; jer mi smo pre svega tim, a iz takve atmosfere onda dolazi i individualni kvalitet.

Nastupi ovog štoperskog tandema pokazuju i dokazuju da se poverenje, ukazano mlađim igračima u mečevima kada retko ko odlučuje da takav kadar kali u najtežim izazovima, itekako isplati. Pozitivan ishod pomenutog selektiranja, doduše, ne može da donese svako. Šef stručnog štaba, Žarko Lazetić, koji neguje ovako hrabar pristup, pre svega adekvatnom pedagoškom i psihološkom potporom, doveo je ekipu u sigurnu sredinu tabele, vezao niz od 9 utakmica bez poraza, pomerio reflektore fudbalske scene ka Metalcu, mentalno držao ekipu stabilnom do samih zavšrnica i brojnih preokreta. I sve to s najmlađom prvom postavom u ligi, čiji stub polako postaju upravo Vasiljević i Milćević.

– Samo protiv Zvezde da izdvojim kako su dobro igrali. Da ništa drugo nisu uradili, pa bih bio zadovoljan, a u stvari su veliki potencijali i nije čudo što su skrenuli pažnju ka sebi na skoro svim mečevima. Ključno je da su oni psihički veoma stabilni momci. Tek sada je pred njima veliki posao, da se potvrđuju iz dan u dan, – kaže Lazetić o svom bekovskom paru.

Vasiljević iz Zemuna na mesto desnog centralnog beka dolazi u Metalac upravo kad i novi trener, u julu prošle godine. Milićević, njegov parnjak na levoj poziciji, je Milanovčanin, u nogama ima školu i Takova i Metalca. Iako iz različitih sredina i različitog iskustva, kroz specifičan način igre, koju uspostavlja Lazetić, već su se formirali u moderne štopere, idealne i u podršci za ofanzivne zadatke, kakvih je u Metalcu najzad sve više.

M.Mijatović