Miloš Vranjanin u letonskoj Rigi

Dosadašnji kapiten FK Metalac, Miloš Vranjanin, potpisao je ugovor sa letonskim šampionom, Rigom.

Dvadesetčetvorogodišnji centralni bek, uz trenera Žarka Lazetića, predvodio je gornjomilanovačkog superligaša tokom njihove najuspešnije polusezone do sada u elitnom rangu srpskog fudbala. I to nije ostalo nezapaženo.

– Sve se odvijalo vrlo brzo. Menadžer mi je javio da je Riga zainteresovana, jer su me pratili i skautirali tokom poslednjih 6 meseci, i u roku od samo sedam dana došlo je do razgovora oko uslova, – rekao nam je Miloš pred povratak u Srbiju do januara. – Metalac mi je, s druge strane izašao u susret, pustio me da obavim taj prelazak i sve je dogovoreno. Bilo mi je mnogo drago. Uzbuđenje je veliko, jer ovo će mi biti prvi inostrani klub, a takva prekretnica je poseban trenutak u životu i karijeri svakog igrača.

Vranjanin nam prenosi i prve impresije iz Letonije. Ne krije da oseća veliku čast što ga je zapazio klub koji je tri godine zaredom prvak svoje države, a od 2018., samo četiri godine od osnivanja, i redovan učesnik dva najprestižnija evropska takmičenja.

– Tih sedam dana vladala je nervoza, da li će se sve poklopiti, da li će zaista tako biti. A sve je ispalo kako treba i presrećan sam. Utisci su odlični, od prvog susreta s njihovim ljudima na aerodromu. Odmah smo otišli u trening kamp, gde prolazim medicinske preglede i potpisujem ugovor. Prihvatili su me odlično. Obišao sam s njima ceo kamp, uverio se da su uslovi fenomenalni. Doživljaj je bio sjajan, a sam grad im je prelep, – ocenjuje Varanjanin.

Tipične jezičke barijere za Miloša neće biti. Kako kaže, tamo većina vrlo dobro govori engleski, kao i on, dok je Letonski sličan Ruskom i Srpskom, pa veruje da će i tim putem sigurno umeti dobro da se uklopi u novu sredinu.

Vranjanin je proveo u Metalcu dve i po godine. Prošao je u ovom klubu periode krize i periode uspona, sazrevajući kao profesionalac, igrački i karakterno. S njim u timu, Metalac je uspeo da se vrati u Superligu i čvrsto se tu pozicionira ove sezone.

– To je klub kojem, posebno u ovakvom trenutku, moram neizmerno da se zahvalim. Celoj Metalčevoj upravi, sportskom direktoru, stručnom štabu, saigračima. Svašta smo zajedno prošli; sveukupno, bilo mi je divno sve vreme, i u klubu i Milanovcu kao gradu. Taj zdrav odnos doveo je do toga da u poslednjih 6 meseci budem kapiten, i to u periodu kada su rezultati i atmosfera krenuli odličnom putanjom, – podseća Vranjanin.

Pitali smo ga da oceni iz svoje perspektive kakav je Metalac bio kada je došao u Milanovac, a kakav je danas, kad iz njega odlazi.

– U te dve i po godine, Metalac je, po mom mišljenju, porastao za tri stepena. Ciljevi i igra podignuti su na mnogo veći nivo od onoga što sam zatekao kad sam stigao u klub. Profesionalizam je znatno podignut, i to je sad očigledno. Od vođenja računa o detaljima, preko pristupa izboru igrača, koji se više ne dovode tek tako, nego se pažljivo uzima u obzir, pored fudbalskih odlika, i njihov psihološki, moralni kvalitet, pa sve do izgradnje najpozitivnijeg timskog duha, – sumira Miloš. – Tačno se znalo zašto je ko na određenom mestu, kakva mu je uloga i gde može da doprinese najviše, ne samo na trenu, već i u kolektivu kad smo van fudbalske priče. Zaokružen je stručni štab koji zna šta hoće, koji gradi sistem. Oni ne gledaju više samo trenutni rezultat, već imaju dugoročan plan na nekoliko nivoa. I zato sad Metalac pokazuje da je ravnopravan s najboljim superligašima. Moj primer da se tu itekako može napredovati je očigledan.

Ko se ne nada, ne može ni da igra fudbal na ovom nivou, kaže Vranjanin na pitanje veruje li da će u dresu Rige izlaziti na međunarodnu scenu kao ustaljen prvotimac. Njegov novi klub do sada je tri puta igrao Ligu Evrope i isto toliko Ligu Šampiona, gde ćemo ih gledati i posle zimske pauze.

– Ovde je okupljanje tima 4. januara, – prenosi Vranjanin detalje. – Osmog se kreće na pripreme u Dubai, gde ćemo provesti 40 dana. Taj period je jako dug jer prvenstvo počinje tek sredinom marta. Imam konkurenciju od tri štopera, kao i u svakom kvalitetnom klubu, ali verujem u sebe i nadam se da ću se kroz pripremni period izboriti da igram kao standardan.

Prvi klub Miloša Vranjanina bio je Obilić. Prolazi potom omladinsku školu Rada, gde igra 5 godina. Prelazi na 3 godine u Brodarac, da bi 6 meseci proveo u Napretku. Seniorsku karijeru počinje u Radničkom iz Obrenovca, nastavlja je u Teleoptiku, odakle dolazi u Metalac. Rođen je 1996. godine u Beogradu.

M.Mijatović