Trener Metalca na usavršavanju u Herti

FK Metalac

Nakon 23 odigrana kola ove sezone, svi klubovi Prve lige Srbije nalaze se na zimskoj pauzi. Pauza neće trajati dugo, jer će se uskoro krenuti sa planovima za zimski prelazni rok i pripremama za prolećni deo sezone.

Šef stručnog štaba FK Metalac Aleksandar Stanković iskoristio je zimsku pauzu za stručno usavršavanje, odlaskom u FK Hertu u Berlin, gde će boraviti 10 dana i imati mogućnost neposrednog upoznavanja sa metodama rada Jirgena Klinsmana i Herte.

Iz prve ruke Stanković kaže:

“Odmor od jako teške sezone koja je iza nas koristim da što više vremena provodim sa svojom suprugom koja je poslom u Berlinu. Naravno da je i tokom odmora fudbal neizostavna priča i jednostavno strast. Uz pomoć prijatelja došao sam do Marka Grujića koji mi je u potpunosti izašao u susret i omogućio da provedem nedelju dana na treninzima Herte i to veliko iskustvo završim sa utakmicom na Olimpijskom stadionu protiv Frajburga.

Utisci su jako pozitivni, preciznost i organizacija je nešto što se oseti odmah nakon ulaska u trening kamp. Same građevine su još iz nekog ranijeg doba i taj neki spoljni enterijer ne sme da se menja dok je unutrašnjost kluba sušta suprotnost.

Sve je izuzetno savremeno i potpunosti podređeno potrebama igrača. Nešto novo od dolaska Klinsmana i prva stvar koja je urađena što se infrastrukture tiče je teretana, koja je u potpunosti izmenjena i određena po najsavremenijim principima treninga. U razgovoru sa Markom saznao sam da je odmah doveo specijalistu za fizičku pripremu, Vernera Leutharda, koji je među najboljima u Nemačkoj i sa dosta iskustva u trenažnom procesu. On ima dva pomoćnika koji su zaduženi za konstantni monitoring trenutnog stanja fudbalera. U stručnom štabu su bivši reprezentativci Nemačke, Aleksander Nuri, Arne Fridrih i kao trener golmana Andreas Kepke.

Organizacija treninga i uigranost ljudi iz stručnog štaba je nešto što je besprekorno i svako ima svoju ulogu u toku treninga. Gotovo ceo trening iznose asistenti dok je šef uključen samo u momentima kada on oseti potrebu za tim.

Klinsman je ogromno fudbalsko ime i oseća se veliki respekt kako igrača, tako i zaposlenih i navijača, gde god da se pojavi.

Trenutna situacija kluba nije baš najbolja, ali su rezultati od njegovog dolaska krenuli na bolje.

Iz onoga što sam video i saznao iz razgovora, dosta nevidljivih stvari vezanih za ambijent, samopouzdanje i svlačionicu je odrađeno odmah i jasno su definisani lideri unutar ekipe i njihova uloga u narednom periodu. Pozitivan stav je prisutan baš svuda i konstantna podrška stručnog štaba tokom treninga.

Trening je nešto što se ne razlikuje puno od onoga što svako od nas pokušava na svoj način, s tim što se svaki trening snima i u pripremi za sledećeg protivnika ubacuju neki segmenti treninga, kako bi trebali da reaguju u određenim situacijama.

Razlika je u uslovima za rad i savremenoj tehnologiji koja prati sam trening.

Sve u svemu jedno veliko iskustvo i potvrda dobrih stvari koje srpski treneri, iako u težim uslovima za rad, primenjuju u svojim klubovima.”

Za kraj razgovora Stanković je uputio veliku zahvalnost Marku Grujiću što je učinio sve da se oseća kao kod svoje kuće.

Nadamo se da će stečena znanja i iskustva šefa struke Stankovića biti u funkciji sve boljih rezultata FK Metalac.