Pojačanje i u stručnom štabu

Aleksa Bošković

Aleksa Bošković, kondicioni trener, novo ime u stručnom štabu FK Metalac

U pripreme za novu takmičarsku sezonu FK Metalac ulazi sa pojačanjima na svim nivoima. Naime, posle nekolicine novih fudbalera, stručni štab kluba iz Gornjeg Milanovca jači je za Aleksu Boškovića, kondicionog trenera, koji će biti zadužen za fizičku pripremljenost igrača.

U prethodnoj sezoni Metalac je definitivno bio mlada, poletna ekipa koju je krasila brzina i agresivnost u igri, ali su u klubu ipak odlučili da ništa ne prepuštaju slučaju i da ovaj segment pripreme podignu na nivo više.

Mladi i perspektivni stručnjak za fizičku pripremu, Aleksa Bošković završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, gde je kao istaknut student radio na projektima kojima rukovodi profesor Sergej Ostojić. Stručno se potvrđivao radeći sa mlađim kategorijama fudbalskog kluba Vojvodina i seniorskom ekipom FK Bežanija, odakle i seže poznanstvo sa šefom struke Aleksandrom Stankovićem.

U dosadašnjem delu priprema Bošković je rukovodio motoričko-funkcionalnim testiranjima koja su realizovana u prva tri dana i nakon analize učinka kaže:
„Jedan od ciljeva realizovanih testova bio je da se igračima pristupa individualno, kada je opterećenje u pitanju, ali i eventualno korektivno delovanje u posturalnom statusu i kod mišićnih disbalansa. Aerobni kapacitet i trenažno opterećenje za doziranje kasnijih intervalnih treninga i treninga u fazama povećanog opterećenja, pokazali su da raspolažemo sa grupom koja ima potencijal u tom pogledu. Testovi brzine su pokazali da imamo igrače sa istaknutim sposobnostima vezanim za ubrzanje i brzinu, naročito kod igrača koji igraju na ofanzivnim pozicijama. Novina u radu je to što smo uveli monitoring unutrašnjeg trenažnog opterećenja, tokom koga igrači svakodnevno popunjavaju upitnike subjektivnog osećaja zamora“.

Na pitanje kakav Metalac možemo očekivati u narednoj sezoni iz ugla njegove odgovornosti, Bošković odgovara:
„Pripreme su tek počele i za sada igrači odlično podnose trenažno opterećenje, koje će se postepeno povećavati tokom priprema i nadam se da ćemo sa jedne strane biti svi u funkciji takmičenja tokom sezone, mislim naravno na izostanak zbog povređivanja igrača, a sa druge strane biti kadri da igramo brzo i agresivno u dužem vremenskom periodu. Sam proces fizičke pripreme direktno je vezan za taktičko opredeljenje šefa struke Stankovića, sa kojim sarađujem duži vremenski period, gde je akcenat na jakim intervalnim treninzima koji se sprovode tokom trenažnih serija u fazama povećanog opterećenja u mikrociklusima“

Nema šta, definitivno profesionalno, stručno i još jače u pohodu na Super ligu! U isčekivanju prve utakmice koju naš tim igra na svom stadionu, u okviru prvog kola Prve lige Srbije za sezonu 2019/2020, nadamo se fizički spremnoj ekipi koja će već na samom startu pokazati spremnost za visoke ciljeve koji su pred nju postavljeni!

Ajdeeeeeee!

 

Aleksa Bošković