Omladinci šampioni s rekordnim rezultatima

Pehar u rukama Metačevih omladinaca ide na istaknuto mesto klupske trofejne riznice, a ekipa u najkvalitetniju ligu srpskog omladinskog fudbala.

Šampion Prve lige FSRZS uveliko se znao još pre nekoliko kola, ali su proslava titule i uručenje trajnog priznanja usledili ovog petka na utakmici poslednjeg kola, koju su plavo-beli na Metalčevoj areni protiv Radničikog iz Valjeva rešili u svoju korist 3:0. Iza njih je skoro savršena sezona sa impozantnom statistikom. U 30 mečeva imali su 24 pobede, 4 remija i samo 2 poraza. Postigli su čak 110 golova s konačnom golrazlikom od neverovatnih +85, što je skoro tri puta više od drugoplasiranog Borca iz Čačka.

– Ekipa je od samog starta znala šta je cilj. Sve vreme smo bili na svom maksimumu, iako je u nekoliko navrata tim bio ozbiljno oslabljen. Mi smo to prevazilazili zahvaljujući odlično prilagođenim treninzima za svaku situaciju. Ključ je bio u pobedama na vrlo teškim gostovanjima, čak i kada smo imali tih problema, – ocenio je izuzetni štoper ove generacije, Nikola Živković.

Jedan od najzaslužnijih za kontinuitet visokog intenziteta kroz čitavo prvenstvo, je svakako trener ove generacije, Bojan Gojak.

– Možda sa strane deluje da je sve išlo lako, ali pratilo nas je u više perioda mnogo otežavajućih okolnosti, posebno zbog povreda igrača koji su bili ključni za nas, – podsetio je Gojak. – Međutim, uspevali smo i pored toga da održimo ujednačenu energiju sve vreme, da sačuvamo fokus momcima od prvog do poslednjeg kola, da iz utakmice u utakmicu ponavljaju one dobre stvari, a da one manje dobre eliminišemo kroz treninge tokom sedmice. Ova generacija je to vrlo uspešno sprovela, tehnički i taktički se usavršavala, a ostala psihološki i fizički stabilna u dugom periodu. Verujem da će i sledeća biti takva.

Pa ipak, vrlo mali broj igrača iz ove ekipe Metalca će ostati za početak nove sezone; mnogi su izlazno godište i neće više moći da nastupaju u rangu omladinaca. Kako Gojak ističe, moraće da realizuju više nego dobru dopunu rostera kao bi bili konkurentni u ligi gde će im protivnici biti Zvezda, Partizan, Čukarički, Vojvodina… Ali, kako je najavio, već se pojavljuju kvalitetni igrači na radaru stručnog štaba, dok njihova škola fudbala kroz mlađe selekcije takođe nameće brojne talente, pa se u klubu nadaju sezoni koja će ih ustaliti u elitnom rangu. Prethodni put omladinska selekcija Metalca igrala je najbolju državnu ligu za taj uzrast pre tačno 10 godina.