Novi stipendijski ugovori za buduće prvotimce Metalca

Dok traju neizvesnosti i euforija prelaznog roka pred početak prvoligaškog prvenstva, jedno je u Metalcu izvesno – radu sa seniorskom ekipom prikuljučuju se dečaci iz mlađih selekcija, kao i ranijih godina u ovom periodu. Stipendijske ugovore s klubom sada su potpisali sedamnaestogodišnjaci Nikola Živanović, Ilija Kovačević i Dušan Ranisavljević, članovi kadetske selekcije, sva trojica srednjoškolici iz Gornjeg Milanovca.

Prema rečima sportskog direktora Bojana Leontijevića, ovakav oblik ugovora samo je prva stepenica na putu ka sticanju profesionalnog igračkog statusa.

– Jedva čekamo da se pravilno razviju u ono što predviđamo, da se dičimo time što mogu nositi boje Metalca sutra u Superligi. Ozbiljno na njih računamo, ali za sve to je potrebno strpljenje. S druge strane, klub je dosledan u unapređivanju pravih vrednosti na kojima gradimo našu priču. Uz jedno relativno skromno poslovanje, ponašamo se odgovorno, domaćinski i znamo za šta se vredi boriti. A to su ovi dečaci i njihove karijere. Posebno je bitno što su oni milanovačka deca, – rekao je Leontijević.

Prethodni mladi stipendisti iz Milanovca, još od početka prošle sezone praktično prvotimci, poput Lukovića, Milićevića, Premovića, pokazuju da ovakva praksa daje rezultate. O njima se već govori u široj fudbalskoj javnosti kao o igračima superligaškog potencijala. Na ovaj način se realizuje i Leontijevićev plan da do kraja pete godine njegovog mandata, u rosteru prvog tima bude formirana baza od momaka iz matičnog grada, koja će činiti oko trećine ukupnog igračnog kadra.

– Znam da to mnogi priželjkuju, ali to je u praksi jako teško. Potrebno je vreme, mnoge kockice moraju da se poklope kako bismo stvorili igrača za najteža takmičenja. Jer mi smo mala sredina i moramo biti racionalni i pažljivi kad su naši resursi u pitanju. Nikola, Ilija i Dušan već od ponedeljka kreću da rade s prvim timom, nastupaće i za omladince, a kada iduće godine postanu punoletni, verujemo da će biti zreli i za prvi profesionalni ugovor u Metalcu, – ocenio je Leontijević.