VAR testiran i na Metalčevom u Milanovcu

Na utakmici između omladinaca i kadeta FK Metalca, večeras je u Gornjem Milanovcu, na stadionu superligaša iz ovog grada, obavljeno još jedno testiranje VAR sistema u Srbiji. Utakmica, organizovana po svim propisima zvanične prvenstvene, obilovala je i raznovrsnim ciljanim simulacijama onih situacija i neizvesnih momenata kada VAR, kao sprega sudija na terenu, u VAR sobi i same tehnologije, može da pomogne pri donošenju najispravnije moguće odluke tokom suđenja. Ovo je ujedno bila i prva utakmica na novoj travnatoj podlozi Metalčevog fudbalskog stadiona. Ali to nije jedini kuriozitet.

– U julu, pre tačno 110 godina, u Gornji Milanovac stigla je prva prava fudbalska lopta; danas, evo, tu je čuveni VAR. Zato mi ovde govorimo stalno i o tradiciji, ali i o modernoj infrastrukturi stadiona, koja bez problema odgovara novim tehnologijama. Jednog dana, neki budući klinci neće ni moći da zamisle utakmice bez VAR-a, kao što se prave lopte za nas odavno podrazumevaju. Ali ovi dečaci, koji danas učestvuju u kontrolnom meču, pričaće im i sećaće se kako su nekada odigrali baš prvu utakmicu u Milanovcu s VAR-om. I to je svakako za njih, i sve nas, još jedan zanimljiv detalj za pamćenje, – napravio je paralelu tim povodom sportski direktor FK Metalac Bojan Leontijević.

U tehničkom smislu, VAR je veza sistema prenosa utakmica, kojima upravlja ArenaSport, i dodatne mreže video-opreme, a pod nadozorom sudija FSS-a, koji kroz ovakve mečeve prolaze poslednju fazu svoje obuke za upotrebu VAR-a. Od prvog kola Linglong Superlige, svi susreti biće pokriveni ovim sistemom. Prvu utakmicu s VAR-om u Milanovcu sudili su Nikola Radaković, Milan Minić, Čedomir Andrejić – sudije Superlige, i Miroslav Miletić, sudija Prve lige Srbije.