Kvalitetniji rad mlađih selekcija

FK Metalac

„Jača struka za kvalitetniji rad mlađih takmičarskih selekcija“

Danas, 12.7.2019. godine sa radom kreću omladinska i kadetska selekcija našeg kluba. Nakon godine iskustva igranja u kvalitetnoj ligi, kakvom se definitivno ispostavila Prva liga omladinaca i kadeta u okviru regiona zapadne Srbije, možemo konstatovati da je takmičenje u konkurenciji klubova sa tradicijom i renomeom u velikoj meri uticalo na napredak naših mladih igrača.

U prethodnoj sezoni oba naša tima rezultatski su bila plasirana u prvoj polovini tabele, što je sa jedne strane zadovoljavajući rezultat, međutim više od rezultata značilo je iskustvo igranja na višem nivou protiv najkvalitetnijih klubova Zapada (Radničkog iz KG, Mladosti iz Lučana, Borca iz Čačka, Novog Pazara, Slobode iz Užica, Mačve iz Šapca…). Takođe, ambijent u kome smo igrali utakmice (večernji termini pod reflektorima) izazvao je posebnu pažnju i interesovanje publike u Gornjem Milanovcu, pa je ne retko tribina našeg pomoćnog terena bila dupke puna, čime smo posebno zadovoljni.

U novu takmičarsku godinu ulazimo spremniji i nadamo se kvalitetniji. Od igrača koji će nastupati u omladinskoj selekciji imamo tri igrača sa profesionalnim ugovorima i tri sa stipendijskim, dok će u kadetskoj selekciji nastupati dvojica dečaka sa stipendijskim ugovorima. Svi dečaci sa ugovorima su proveli i sedam dana uvodnog dela priprema sa Prvim timom, u okviru kojih su prošli kroz motoričko-funkcionalna testiranja.


Poseban adut u novoj takmičarskoj godini za naš klub činiće pojačan stručni rad u omladinskoj, kadetskoj i pionirskoj selekciji. Naime, sa svakom ekipom radiće po dva trenera kako bismo poseban akcenat stavili na kvalitet rada na treninzima i time dodatno uticali na razvoj svakog pojedinca. Prema tome, stručne timove činiće:
– Omladinci U19: Goran Luković i Filip Dragojević;
– Kadeti U17: Bojan Gojak i Danko Filipović;
– Pioniri U15: Marko Milić i Marko Đorđević.

Pored pojačanog stručnog rada, omladinska selekcija će po načinu rada (pripremni period, principi i zahtevi igre…) biti veoma bliska modelu funkcionisanja prvog tima. Naime, jedan od trenera omladinaca je Goran Luković, ujedno i pomoćni trener u prvom timu pa će trenažnu tehnologiju, model igre i principe po kojima funkcioniše prvi tim, preneti u omladinsku selekciju. Na taj način želimo da mlade igrače još više približimo seniorskoj ekipi i da im, kada se steku uslovi za to, olakšamo prelazak u seniorski tim, tako što će u mnogome biti upoznati sa zahtevima koji ih očekuju.

Početak rada i priprema za izazove u 2019/2020 obeležiće, dakle, pojačan stručni rad, standardizovan model igre i trenažnog procesa sa fudbalerima koji su (potpisivanjem ugovora) prepoznati kao perspektiva i budućnost kluba. Prema tome, svi preduzeti koraci su sastavni deo razvojne strategije kluba, definisane pre nešto više od godine dana, da u dogledno vreme u seniorskom timu raspolažemo sa fudbalerima, ali i trenerima iz naših resursa – Milanovčanima!

Ajdeeeeeeeee!