A+ R A-

Saopštenje za javnost

saopstenjeradnik

Posle još jednog suđenja na štetu Fudbalskog kluba „Metalac“, i to na prvenstvenoj utakmici 10. kola Super lige Srbije FK „Metalac“ – FK „Radnik“, odigranoj 19.09.2015. godine u Gornjem Milanovcu, Upravni odbor Fudbalskog kluba „Metalac“ je na hitnoj sednici održanoj iste večeri po završetku pomenute utakmice doneo odluku da sredstvima informisanja uputi saopštenje za javnost, povodom sve učestalijih suđenja na štetu našeg kluba:

 

Dokle više???

 

Fudbalski klub „Metalac“ nastoji da svoje sportske rezultate ostvari na fudbalskom terenu, igrom, zalaganjem, sportskim odnosom prema protivniku i službenim licima, ali iz utakmice u utakmicu je sputavan u tome od strane „sudija“. Namera nam je da kroz ovo saopštenje upoznamo širu sportsku i fudbalsku javnost, kao i Fudbalski savez Srbije, Sudijsku komisiju FSS i Zajednicu klubova Super lige sa načinom kako fudbalske „sudije“, svako na svoj način, ubijaju fudbal u Srbiji, teraju publiku sa stadiona i uništavaju klubove.

Na prvenstvenoj utakmici 6. kola FK „Metalac“ – FK „Voždovac“ odigranoj 15.08.2015. godine u Gornjem Milanovcu, „sudija“ Igor Kocić nije dozvolio ekipi FK „Metalac“ da izvede udarac iz ugla iako je do isteka nadoknade vremena ostalo još da se igra 15 sekundi. Obrazloženje za to što je uradio svelo se na izjavu pred sedam svedoka: „Šta ako padne gol“. Mislili smo da se fudbal igra za golove, i da je to razlog dolaska gledalaca na stadione, ali se izgleda u tome varamo. ONAJ KO ODLUČUJE U TOM TRENUTKU, OČIGLEDNO NE MISLI TAKO, a radi se o „sudiji“, koji je ovog leta došao na listu „najboljih srpskih sudija“. Kažemo najboljih jer sude najvišu i najeminentniju ligu u Srbiji. Da li treba, ili ne, da bude tu nije na nama da sudimo, ali moramo istaći njegovo „suđenje“.

Novo i još drastičnije suđenje na štetu našeg kluba dogodilo se na prvenstvenoj utakmici 8. kola FK „Metalac“ – FK „Čukarički“ odigranoj 30.08.2015. godine u Gornjem Milanovcu, u šta se mogla uveriti široka sportska javnost jer je direktno prenošena na TV Arena sport, kada je „sudija“ Novica Anđelovski najpre priznao neregularan pogodak u 49. minutu, kada se igrač gostiju nalazio u ofsajdu, a potom, pošto mu to verovatno nije bilo dovoljno, dosudio u 67. minutu kazneni udarac za gostujuću ekipu, koji je samo on video. Na žalost pomenuti sudija je, sudijskim žargonom rečeno, „preživeo“, ali je nastradao drugi pomoćni sudija Peranović, iako je „sudija“ Anđelovski bio u znatno boljoj poziciji da vidi šta se dogodilo, jer verovatno pomoćni sudija Peranović nema moćnog „zaštitinika“, kao „sudija“ iz Kačareva. Iako je evidentno da je FK „Metalac“ drastično oštećen od strane Anđelovskog, sve se svelo na oceni „sudiji“ od 7,5.

Poslednje suđenje na štetu našeg kluba dogodilo se na prvenstvenoj utakmici 10. kola FK „Metalac“ – FK „Radnik“ odigranoj 19.09.2015. godine u Gornjem Milanovcu, što je i dovelo do toga da Upravni odbor Fudbalskog kluba „Metalac“ svim relevantnim činiocima fudbalske i sudijske organizacije postavi pitanje: „Dokle više?“. Glavni „sudija“ utakmice Majo Vujović, nažalost uvršten u „Elit“ grupu srpskih sudija, od samog početka utakmice svima stavlja do znanja da je tu da maksimalno zaštiti goste. Prekidao je igru “Metalca”, kad je god hteo, a i kako je hteo, iritirajući tako igrače i stručni štab “Metalca”, kao i oko 1.500 gledalaca, koliko ih je prisustvovalo utakmici. Gledalaca, a ne navijača, koji su videvši kako “sudija” Vujović “sudi”, kakvo mu je ponašanje i kakve su mu namere, već od 15. minuta počnu sa skandiranjem: “Lopovi, lopovi”. Tada se već videlo da će FK “Metalac” biti sputavan i onemogućen da se izbori sa neravnopravnom borbom sa “vetrenjačama”. Podatak da je igračima domaće ekipe žute kartone delio “šakom i kapom”, jer im je pokazao čak 6 (šest), pa čak i onima na klupi, a igračima gostujuće ekipe samo 2 (dva), mislimo da dovoljno govori o “objektivnosti” navedenog “sudije”. Detalj na završetku prvog poluvremena utakmice, kada je “sudija” Vujović omogućio gostujućoj ekipi da ozbiljno ugrozi naš gol, a potom u kontranapadu prekinuo akciju FK “Metalac”, kada je Milovanović krenuo sam prema golu FK “Radnik”, ponovo je iritiralo sve na stadionu i izazvalo nezadovoljstvo igrača, stručnog štaba i publike, koja je ispratila sudije sa terena izvicima: “Lopovi, lopovi”. U poluvremenu utakmice skrenuo je pažnju predstavnicima FK “Metalac” da upozore trenera Nenada Vanića da se u drugom poluvremenu smiri i mirnije reaguje iz tehničkog prostora, ali se brzo predomislio i preko četvrtog sudije i delegata, NALOŽIO, da se trener Vanić ne pojavljuje na klupi u drugom poluvremenu,. SVOJ PRLJAV POSAO JE PREBACIO NA DRUGE. I na taj način je iritirao sve na stadionu, trenera Vanića onemogućio da radi svoj posao, a ekipu “Metalca” sigurno onemogućio da bude ravnopravan rival i stigne do pobede. I tada se sa tribina čulo gromoglasno: “Lopovi, lopovi”, kao uostalom i dugo po završetku utakmice, što je delegat i konstatovao u zapisniku, a koju je inače produžio za 5 (pet) minuta u drugom poluvremenu.

Iz svega navedenog se jasno vidi da je Fudbalski klub “Metalac” u kontnuitetu sputavan ili oštećen u predhodne tri utakmice u Gornjem Milanovcu, i sa punim pravom pitamo: “Dokle više”??? Da li “najbolje” srpske sudije ne znaju da sude? Ako je tako srpski fudbal je u velikom problemu, a ako je nešto drugo u pitanju na fudbalskoj i sudijskoj organizaciji FSS je da analiziraju sve i utvrde kuda ide naš fudal, ako su razni Anđelovski, Vujovići i Kocići, oni koji odlučuju o sudbini klubova.

Nastavak sednice Upravnog odbora Fudbalskog kluba “Metalac” je zakazan za utorak 22.09.2015. godine u 19.30 časova, sa jedinom tačkom dnevnog reda, a to je dalje učešće u takmičenju. Naime, poučeni iskustvom i odnosom prema Fudbalskom klubu “Metalac” iz prethodne dve sezone kada smo igrali baraž (prekid utakmice protiv “Rada” u Beogradu …), kao i nastavkom svojevrsne hajke na naš klub u dosadašnjem delu prvenstva Super lige Srbije, Upravni odbor će najozbiljnije razmotriti o istupanju iz daljeg takmičenja u Super ligi Srbije.

 

 

 

 

u Gornjem Milanovcu,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              FK „METALAC“

19.09.2015. godine                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Zvonko Jevremović, generalni seretar