A+ R A-

Srećan nam 54.rođendan!

karta

 

Na današnji dan, pre 54.godine osnovan je Fudbalski klub Metalac.

Naime, inicijativu Miroslava Spasojevića Ere, u to vreme iskusnog fudbalera Takova, podržala je radnička omladina iz gradskih preduzeća („Graditelj“ i „Metalac“) i krenula sa aktivnim igranjem najvažnije sporedne stvari na svetu. Na osnivačkoj skupštini, 12. juna 1961. godine, izabrano je rukovodstvo i odlučeno da se klub zove „Radnik“, koji je na predlog direktora fabrike „Metalac“, Milana Mišovića, posle završetka takmičarske sezone 1964 / 65. promenio ime u Fudbalski klub Metalac. Fabrika je preuzela deo finansiranja fudbalskih aktivnosti, a za predsednika je izabran Veljo Perišić.

Istorijski posmatrano, Metalac je prolazio kroz razne faze. Bilo je velikih ostvarenja, osvojenih pehara, ali i bolnih poraza koji su, opet, sastavni deo sporta.

Najveću ekspanziju klub doživljava u poslednjih petnaestak godina. Prvi od većih uspeha Metalac ostvaruje u sezoni 2000 / 01. kada postaje član Druge savezne lige. Međutim, u jakoj konkurenciji debitantsko učešće završava na poslednjoj poziciji i vraća se u Srpsku ligu, treći stepen takmičenja. Od sezone 2002 / 03. ponovo je drugoligaš i taj status je zadržao naredne dve godine, da bi ponovo skliznuo stepenicu niže. Posle tri sezone bitisanja u srpskoligaškoj konkurenciji, Metalac se vraća na staze uspeha 2007. povratkom u drugi stepen takmičenja, sada Prvu ligu Srbije. Godina 2009. ostaće upamćena u analima milanovačkog fudbala kao godina kada je Metalac po prvi put izborio plasman u elitni rang srpskog fudbala. U prvoj sezoni u Superligi tim iz Despotovačke bb je zabeležio najbolji rezultat u svojoj istoriji, zauzevši 9.mesto. Klub je narednu sezonu završio na 14.mestu, jednu poziciju iznad zone ispadanja, da bi sezonu 2011 / 12. završio kao poslednjeplasirani i nakon tri godine ispao u niži rang.

Leta 2015.godine, Fudbalski klub Metalac se vraća na superligašku scenu, na kojoj dočekuje i slavi svoj 54.rođendan!