A+ R A-

Preminuo Milojko Mikan Nešović

inmemoriamNesovic

 

In memoriam

Milojko Mikan Nešović (1933. - 2015.)

Prestalo je da kuca srce Milojka Mikana Nešovića (82). Voleo je Mikan svoje drugove, svoju ulicu, svoj Milanovac. Kada se posle desetogodišnjeg odsustvovanja vratio u rodni grad prijatelji su ga pozivali da se uključi u sportski život i pomogne Fudbalskom klubu Metalac. Dugo se opirao govoreći da nikada nije igrao fudbal, da bi ga u proleće 1976.godine, pred Skupštinu Metalca, sreo Radoslav Jovanović Radak i nagovorio da prisustvuje istoj, na kojoj je potom izabran za predsednika kluba. Metalac je tada bio srpskoligaš, a klupska imovina je bila više nego skromna - baraka od zarđalog lima sa tri gotovo neopremljene prostorije. Kako je oduvek znao za red i rad, zasukao je rukave i krenuo da renovira objekat, uz veliku pomoć ekonoma Danila Kostića Dače. Posle tri meseca mukotrpnog rada stvorili su, pored tri postojeće, još dve službene prostorije. Tada je uspeo da povrati dušu „Metalcu“, bio je to jedan od prelomnih trenutaka u bitisanju kluba. Pod njegovim vođstvom Metalac je postao stabilan srpskoligaš, a organizaciono i kadrovski ojačan. Krajem 1979.godine podnosi ostavku na mesto predsednika kluba zbog obaveza i prezauzetosti na odgovornim dužnostima u Zdravstvenom centru (magistar farmacije i specijalista medicinske biohemije).

Iako je podneo ostavku na mesto predsednika i dalje se povremeno uključivao u rad pojedinih organa kluba, a početkom decembra 1985.godine se ponovo vratio na čelnu funkciju, koju je napustio nakon godinu dana. Želeo je da za vreme svog mandata podigne rejting Metalca u Milanovcu, ali na žalost nije nailazio na razumevanje, već samo na opstrukciju tadašnjih gradskih funkcionera.

Mikan je sport shvatao kao viteštvo. Pobedu je znao da proslavi, a poraz Metalca dostojanstveno prihvati, rivalu stisne ruku i čestita. Upravo zbog toga je uživao veliki ugled među sportistima i Milanovčanima.

Sahrana Milojka Mikana Nešovića će biti obavljena u četvrtak, 26.februara u 14 sati na groblju u Gornjem Milanovcu.