A+ R A-

Milanovčani sklapaju mozaik

Intervju Vlada Bulatovic

 

Na svega nekoliko dana pred početak prolećne sezone u Prvoj ligi Srbije, u taboru Metalca vlada mir i, uobičajena, radna atmosfera. Ekipa se posle tronedeljnih priprema vratila sa Crnogorskog primorja i nastavila sa radom kako bi što spremnije dočekala izazove koji slede. O aktuelnim dešavanjima u klubu, prelaznom roku, pripremama, ambicijama, očekivanjima, za zvanični sajt FK Metalac govorio je sportski direktor kluba Vlada Bulatović.


Bili ste rukovodilac sportskog sektora u Zemunu, OFK Beogradu, Budućnosti(PG) i sa svim tim ekipama stigli do Evrope. Iako je hijerarhijski na stepenici niže, očito da je Metalac izazov za vas?
-Sve ovo što je iza su lepe uspomene i, na neki način, uspesi sa klubovima nekog srednjeg nivoa u ligama u kojima se takmiče. Radilo se o klubovima koji su imali kontinuitet učešća u najvišem stepenu takmičenja. Iako Metalac, trenutno, ne pripada tom nivou, veliki mi je izazov raditi u Milanovcu jer prepoznajem jednu sličnu fizionomiju kluba, ogromnu energiju i ambiciju koja se pojavljuje u njemu, i želja mi je da odgovorim tom zahtevu koji je ispred nas postavio UO i ljudi koji vode klub. Ovo je proces koji traje, ne može se sve odmah i preko noći, postepeno preskačemo stepenicu po stepenicu da bi došli do najvišeg nivoa i mišljenja sam da je Metalac na dobrom putu da postane jedan stabilan i ozbiljan klub.


Šta vam je cilj u Metalcu?
-Cilj je da Metalac napravi jednu osnovu, bazu, u smislu kontinuiteta takmičenja. Takođe, moramo se okrenuti proizvodnji fudbalera za najjači tim iz sopstvenih redova, jer jedino na takav način možemo da opstanemo i trajemo. Očekujem da će se tom konceptu vratiti većina klubova u Srbiji koji u ovom trenutku lutaju i nemaju definisanu strategiju i opredeljenje kako da funkcionišu.
U Milanovcu je izgrađen jedan od najlepših i najkomfornijih stadiona u Srbiji. Infrastruktura je bitan preduslov dobrog rezultata?
-Apsolutno je tako. Infrastruktura je nešto što diktira nivo i zahtev koji se postavlja i bez čega se ne može napred. Milanovac kao grad i rukovodstvo kluba koje je podiglo lestvicu na viši nivo zaslužuju da budu deo elitnog ranga takmičenja. Siguran sam da će se to i ostvariti. Pre toga, moramo postaviti sistem, formirati fudbalsku školu koja će biti respektabilna i koja će u budućnosti iznedriti igrače za velika dela.


Dolaskom u Milanovac zatekli ste veliku grupu igrača koja se, u međuvremenu, neznatno smanjila. Da li u perspektivi, poput naših najvećih klubova( C.Zvezde, Partizana, OFK-a, Spartaka...) planirate saradnju sa nekim klubom iz okruženja, iz nižeg ranga, koji bi bio, praktično, filijala i filter za prvi tim?
-Mislim da je to neophodno. To je jedan od preduslova kako bi klub krenuo napred i siguran sam da bi iz te saradnje izlazili mnogo jači i organizovaniji. Po logici stvari, taj klub bi trebalo biti Takovo, koje bi bilo oslonac Metalcu, kao i u obrnutom slučaju, Takovu Metalac. Jednostavno, mi nemamo nikog bližeg i nekog sa kim možemo bolje da sarađujemo. U tom smislu, neophodno je što pre definisati odnose i dovesti na nivo jedne prave saradnje i obostranog zadovoljstva.
Mlađe kategorije Metalca beleže dobre rezultate, nalaze se u vrhu svojih liga, ima li tu materijala za prvi tim?
-S obzirom na rezultate koje postižu, očito da ima. Prilikom dolaska u klub, najviše sam se raspitivao oko mlađih selekcija. Moja dosadašnja iskustva i praksa je bila da u mlađim kategorijama treba postaviti sistem po kojem će se raditi, po programu koji je propisala UEFA, i mi ga moramo primeniti. Pre svega, kroz selekciju dovesti decu koja u budućem periodu mogu biti oslonac kluba. Rad na obuci dece je neophodan, mora biti primaran, ali je često iz raznih razloga zapostavljen. Ovo je problem i u mnogo većim sredinama od ove, čak i u našim najvećim klubovima dobijamo finalne proizvode koji su skromne tehničke naobrazbe i nisu potpuno pripremljeni da iznesu koncept koji je postavljen ispred kluba.


Bilo je dosta promena u igračkom kadru Metalca tokom zimske pauze?
-Odlučili smo da podmladimo ekipu i u tom pravcu je i protekao prelazni rok. Pojačali smo se u onom obliku koliko se to moglo i koliko je klub, u ovom trenutku, sposoban da uradi. Predsednik kluba je dao jedan veliki doprinos u tom pravcu. Doveli smo igrače koji su ovom trenutku bili slobodni i koji nisu imali velikih finansijskih potraživanja. Svesni ste i sami činjenice da je zimski prelazni rok dosta limitiran po svim aspektima, malo je slobodnih i dobrih igrača dostupno. Pronašli smo način i kriterijum koji bi nas zadovoljio, a izvesno je da ćemo u junu mesecu gledati da to bude malo bolje i drugačije.


Metalac je sa pripremama, za prolećni deo sezone, krenuo pre šest nedelja. Kako ste zadovoljni dosadašnjim tokom istih i postignutim rezultatima?
-Sve je proteklo onako kako smo i zamislili. U dogovoru sa stučnim štabom i saradnicima napravili smo program rada gde pažnju nismo usmerili na rezultate, nisu nam bili primarni. Hteli smo da radimo jače, pre svake kontrolne utakmice imali smo oštar trening. Takođe, ovaj period smo dobro iskoristili i da se uigramo, da uklopimo novajlije, jednostavno, da ih uvedemo u sistem Metalca. Radi se o jako mladim momcima, većina su 91',92',93' godište i to su igrači na koje klub u narednom periodu može ozbiljno da računa. Ne bežim ni od činjenice, da smo na pojedinim utakmicama morali drugačije da izgledamo.


Kakav utisak su ostavile novajlije?
-Ostavili su prilično dobar utisak. Zaključak je da smo pogodili kod većine igrača koje smo doveli. Radi se o tehnički obučenim i pripremljenim momcima, koji imaju prostora za napredak. Nekolicina njih se i nametnula šefu stručnog štaba kao ozbiljna rešenja, a realnost je da u perspektivi imamo jedan dobar oslonac.


Sa kakvim ambicijama ulazite u prolećni deo prvenstva i šta navijači Metalca mogu da očekuju?
-Dobili smo zadatak ispred uprave kluba da pokušamo napad na viši rang. Razlika u bodovima nije mala, objektivno gledano, teško je dostižna, ali sve ćemo učiniti da borbu za vrh učinimo neizvesnom. Već u prvih nekoliko kola spoznaćemo situaciju, prva četiri kola su merilo i naše opredeljenje nastavka prvenstva.


Da li ste pravili kalkulaciju, koliko je bodova dovoljno da bi se ostvarile ambicije?
-Bilo kakve kalkulacije su nezahvalne. Uzeću za reper, naš primer. U jesenjem delu prvenstva imali smo veliki bodovni minus, bili na samom dnu tabele, posle sedam kola imali pet bodova, i svi su nam predviđali grčevitu borbu za očuvanje prvoligaškog statusa. Napravili smo fenomenalnu seriju, podigli se i sada smo tu gde jesmo. Dugo je prvenstvo, ono što se propusti na početku može se nadoknaditi kasnije. Mislim da će nas takmičenje voditi i da ćemo kroz utakmice imati čistu situaciju i prema tome ćemo se i ponašati.


Metalac je na sjajan način završio jesenji deo sa pet uzastopnih pobeda. Svi očekuju da u tom stilu nastavi i na proleće. Da li postoji određena doza pritiska pred nastavak prolećnih borbi?
-Pritisak nosimo od početka prvenstva, verovatno ga je bilo i pre mog dolaska. To je deo takmičenja, deo svakog pojedinca koji radi u klubu koji ima visoke ambicije. Bez toga nema draži, tako da pritisak ne prihvatam kao opravdanje. To je obaveza svakog od nas sa kojom se mora suočiti.


Liga se podelila na dva dela. Prvih 7-8 ekipa se ravnopravno bori za vrh, preostale su već u borbi za opstanak. Ko su po vašem mišljenju favoriti za Superligu, a ko kandidati za ispadanje?
-Ne bih se još uvek opredeljivao, velika neizvesnost vlada u oba dela tabele. Ova godina je presudna za ligu, dolazi do reorganizacije i smanjenja broja klubova, tako da će svaki osvojeni bod biti dragocen. Pogled na tabelu jasno govori da se Napredak izdvojio, daleko su iznad svih, imaju zalihu bodova koja je za svako poštovanje i sigurni su putnici za Superligu. Za drugo mesto, koje je takođe kvalifikaciono, konkurisaće Čukarički, Voždovac, Borac(Č), Jedinstvo Putevi, i nadam se Metalac. Sve ovo je jedna nepoznanica, teren je jedino merilo. I borba za opstanak će biti teška, verovatno se do poslednjeg kola neće znati ko napušta prvoligaško takmičenje.


Prvo kolo nastavka, 10.mart, komšijski derbi Metalac-Borac(Č). Kakva su vaša očekivanja pred ovaj meč?
-To je utakmica koja nas opredeljuje u nastavku takmičenja. Ne plašimo se nikoga, imamo kvalitet da se nosimo sa svim rivalima u ligi. Igramo na domaćem terenu i očekujem da pobedimo Borac.


Dobar start bi sigurno značio i u psihološkom smislu?
- U svakom slučaju, pozitivan rezultat bi podigao celu ekipu, klub u celini na još veći nivo i u nastavak prvenstva bi ušli potpuno drugačije.


U 18.kolu pored derbija u Milanovcu, igra se još jedan, na Banovom brdu, Čukarički-Voždovac. Šta očekujete od tog meča i koji bi ishod bio povoljan za Metalac?
-Sticajem okolnosti dva derbija se igraju u istom kolu, dve utakmice koje mnogo znače, opredeljuju. Siguran sam da to neće biti presudno, i da će nastavak prvenstva biti odlučujući. Ko bude imao stabilnost igre i kontinuitet igara može se nadati drugoj poziciji- istakao je na kraju razgovara sportski direktor Metalca Vlada Bulatović.