Bačkulja: Vratio sam se jer želim da igram Superligu

Filip Bačkulja od danas i zvanično na pozajmici u FK Metalac

Sjajan bek sa odličnom i levom i desnom nogom, član mlade reprezentacije Srbije, već sa internacionalnim iskustvom, a tek mu je 19 godina – Kraljevčanin Filip Bačkulja, od danas je s potpisanim ugovorom u redovima milanovačkog supreligaša.

Još jedno pojačanje Metalca stiže kroz pozajmicu iz austrijskog drugoligaša „FC Juniors-a“, gde je nastupao godinu dana. Na toliko je potpisao i za Metalac, s mogućnošću da ga klub kasnije i otkupi. Na pitanje otkud tako rano u karijeri da se odluči na povratak iz inostranstva, Filip kaže:

– Moja želja je bila da se vratim i odigram našu Superligu. Pojavila se opcija sa Metalcem, koja mi se jako svidela, i moram se zahvaliti klubu iz Austrije što mi je otvorio priliku da tu želju ostvarim. Tamo sam mnogo toga naučio, bio je to za mene veliki korak, da tako mlad odem iz Srbije, ali ništa manji korak nije ni ovaj dolazak u Milanovac.

Filip ne pravi značajnu razliku između načina organizovanja jednog profesionalnog kluba u Austriji i onoga što je zatekao već prvih dana dolaska na stadion plavo-belih u Milanovcu. On je uz Metalčev prvi tim već skoro mesec dana. Prošao je pripremni deo na Zlatiboru i dovoljno je, kako kaže, upoznao procese rada u klubu.

– Ovde je takođe sve jako ozbiljno. Šef struke Žarko Lazetić je za to vreme ostavio jako dobar utisak na mene, mnogo sam zadovoljan atmosferom u ekipi i mislim da ćemo sa ovakvim radom i organizacijom uspeti ove sezone da postignemo dosta toga, – ocenio je Bačkulja.

On je, kako podseća, još od ranije imao dobru predstavu o tome šta je Metalac, pošto je postojala šansa da i pre odlaska u Austriju postane deo milanovačkog kluba, ali se kockice tada nisu poklopile. To što sada jesu, i Filip i štab Metalca smatraju, međutim, još povoljnijim ishodom.

– Još od tad slušam da je ovaj klub sjajan, da je odlična sredina, naročito za mlade igrače i njihov razvoj, što se meni posebno dopada. To se brzo i osetilo. Svi treneri i igrači su me odmah prihvatili na pravi način, odmah smo krenuli da radimo kao složan tim, – izjavio je Bačkulja i dodao na pitanje o konkurenciji:

– Na mojoj poziciji stvarno ima dobrih igrača. Kapiten Mlađović je stariji, iskusniji, učim od njega. Naravno, tu je i Vasiljević, koji je prošle sezone stvarno odigrao odlično. Ja sam tu sada da se uz njih dokažem i pokažem, sve je na meni, – rekao je novi, mladi bek Metalca.

Bačkulja je ponikao u kraljevačkom „Kikeru“, da bi u leto 2019. prešao u „Brodarac“. Godinu dana kasnije, kao zapažen talenat, već je u „FC Juniors-u“, s kojim nastupa i u UEFA Ligi mladih. Jedan je od sedmorice novajlija u Metalcu, koje je stručni štab pažljivo pratio i želeo njihov dolazak u planovima za predstojeću sezonu Linglong Superlige. U prvom kolu Metalаc gostuje Radniku iz Surdulice, u drugom dočekuje TSC.