IN MEMORIAM

VLADAN PETROVIĆ

(16. maj 1946. – 4. januar 2018.)

Vladan Petrović, direktor Fudbalskog kluba „Metalac“ preminuo je prošlig četvrtka, posle teške bolesti u 72. godini. Bio je istinska fudbalska legenda, u gornjomilanovačkom prvoligašu je kao sportski radnik proveo 44 godine, a bio je i član organa Fudbalskog saveza Srbije i Fudbalskog saveza Regiona Zapadne Srbije.

Vlade je rođen u Jablanici, gde je započeo svoje prve fudbalske korake. Dalje školovanje ga je odvelo u Čačak, u kome je postao zaljubljenik u fudbalsku igru, da bi se po povratku u svoj grad sa 28 godina uključio u rad Fudbalskog kluba „Metalac“, ukome je ostao do smrti.

Davne 1974. godine izabran je u Upravni odbor „Metalca“, a prva dužnost mu je bila blagajnik. Svoj posao je radio savesno i dobro, pa su svi u klubu bili zadovoljni. Počeo je svoj rad u vreme kada je predsednik metalca bio Rako Nikolić i kada je klub krčio put ka vrhu. Od samog početka je govorio da ukoliko želiš da u radu budeš uspešan, ono što radiš treba da voliš, a da bih ga savesno obavljao, moraš uvek biti profesionalac i toga se držao svih 44 godina u „Metalcu“. Dužnost predsednika „Metalca“je preuzeo 1979. godine od Mikana Neškovića i nastavio sa radom na putu uspeha. Svoje predsednikovanje obavljao je dve godine, a nešto kasnije, sredinom osamdesetih godina Vlade je ponovo izabran za predsednika kluba i taj posao je dve godine uspešno obavljao. Tada je zbog poteškoća u radu na sednicama Upravnog odbora bilo predloga da klub promeni ime i da se nađe pogodan sponzor, ali se Vlade tome energično usprotivio govoreći da će doći bolja vremena i da će „Metalac“ ponovo biti miljenik fabrike i njen ponos, što se kasnije i obistinilo.

Poslednjih 20 godina je bio na mestu sportskog direktora, a smrt ga je zatekla na funkciji direktora kluba. Svo to vreme predstavljao je glavnu sponu na relaciji igrači svih uzrasnih kategorija-treneri svih uzrasnih kategorija-pomoćno osoblje-Uprava. Fudbalski klub „Metalac“ je početkom ovog veka uzrastao u uzoran kolektiv, u njemu svakodnevno trenira oko 300 fudbalera svih uzrasnih kategorija, ima pet takmičarskih i pet netakmičarskih selekcija, pa je uloga Vlada Petrovića bila veoma velika i odgovorna. Superligaško i prvoligaško takmičenje, u kome nastupaju klubovi iz znatno većih sredina od Gornjeg Milanovca i znatno većih fudbalskih centara, zahtevali su veoma ozbiljnu organizaciju, čiji je glavni operativac bio Vlade.

Rad u klubu tokom svih godina bio je turbulentan, jer se „Metalac“ kroz sve ove godine borio ili za vrh tabele ili za opstanak, i tu nije bilo sredine da se opuštenije radi, ali je to Vlade sa uspehom nosio do zadnjeg dana svog života, prebogatog fudbalskim uspomenama.

Pored rada i obaveza u klubu, bio je u više navrata tokom protekle 44 godine u skupštinama od opštinskog i okružnog nivoa, zatim Fudbalskog saveza Regiona Zapadne Srbije, Zajednice klubova Super lige, Udruženja klubova Prve lige, pa do Fudbalskog saveza Srbije, a biran je u organe i forume viših fudbalskih saveza. Vlade je dugo godina bio delegat na utakmicama Super i Prve lige, i to do prethodne sezone, kada zbog zdravstvenih problema tu dužnost sa uspehom više nije mogao obaljati.

Bio je rođen pobednik, poseban i specifičan, a uspesi i rezultati njegovog rada su ga uveli u red najuspešnijih članova Fudbalskog kluba „Metalac“. Dobitnik je više priznanja za svoj rad, a 2009. godine, kada je „Metalac“ po prvi put ušao u najelitnije fudbalsko takmičenje u Srbiji, pripalo mu je priznanje za najboljeg sportskog radnika u opštini Gornji Milanovac.

Vlade je bio vredan, dobar i primeran radnik u Trgovinskom preduzeću „Proleter“, u kome je proveo skoro čitav radni vek i iz koga je otišao u zasluženu penziju, čovek dostojan poštovanja. Njegovi najbliži mogu biti ponosni, što su imali brižnog oca, dedu i rođaka. Sportski, a pre svega fudbalski radnici, mogu biti ponosni što su imali dobrog i odanog druga, sportskog prijatelja, poznanika…

Vladan Petrović je sahranjen u petak na groblju u rodnoj Jablanici.